Notater fra digitalt seminar med Grethe Nordhelle og Elisabeth Hatlem
Foreningen hadde et digitalt seminar i form av en samtale mellom Grethe Nordhelle og Elisabeth Hatlem. Her kan du lese notater fra seminaret. Dette seminaret ble ikke tatt opp, men vi jobber med å få på plass en løsning slik at fremtidige seminarer skal bli tatt opp.
Notater fra digitalt webinar med Grethe Nordhelle, 10.februar 2025
Hvordan håndtere manipulasjon i nære relasjoner?
Generell forståelse av manipulasjon
Det er en økende forståelse for at mennesker i konfliktsituasjoner kan være utsatt for manipulasjon. Selv personer med høy bevissthet om fenomenet kan bli manipulert. Manipulasjon er ofte kompleks og består av flere lag, og jo nærmere man står manipulatoren, desto vanskeligere er det å avsløre atferden. Manipulatorer bruker mye tid på å skape ulogiske situasjoner for å forvirre og kontrollere andre.
Berit Ås' arbeid om psykologiske undertrykkelsesteknikker er relevant i denne sammenhengen. Det er viktig å unngå å reagere slik manipulatoren ønsker, selv om det kan skape skyldfølelse, ubehag eller frykt. For å kunne håndtere manipulasjon effektivt, må man opprettholde en intellektuell distanse, noe som er vanskelig når man er emosjonelt involvert.
Personer som er mest sårbare for manipulasjon, er ofte de som føler seg utrygge eller truet. Samtidig er det utfordrende å hjelpe andre med å innse at de blir manipulert. Mange har et etablert bilde av manipulatoren som det er vanskelig å endre. Dersom en person er i en psykologisk forsvarsposisjon, vil direkte forsøk på å avsløre manipulasjonen ofte være forgjeves. Det er bedre å vente til personen selv er moden for å se realitetene.
Manipulasjon i spesifikke situasjoner
Familie og nære relasjoner
Manipulasjon i nære relasjoner er spesielt vanskelig å oppdage fordi det er sterke følelser involvert. Mange kan være godt voksne før de forstår at de har hatt en manipulerende forelder. Det er også typisk at man undervurderer hvor mye manipulasjon man ikke har klart å avsløre.
Alle manipulerer i en viss grad, men menn og kvinner bruker ofte ulike taktikker. Menn kan være fysisk truende, mens kvinner lettere tar offerrollen og bruker tårer strategisk. Manipulatorer føler seg ofte svake i en relasjon og bruker manipulasjon som et middel for å opprettholde kontroll.
Barnevern og rettssystemet
I møte med barnevernet (BV) og rettsvesenet er det viktig å være strategisk. Direkte diskusjoner og presentasjon av manipulasjonssaker uten en klar plan kan være risikabelt. Systemene er ofte ikke rustet til å gjenkjenne manipulasjon, spesielt ikke psykisk mishandling.
Det anbefales å vente til saken er moden før man tar den videre. Barn bør ikke presses til å fortelle direkte om manipulasjon, men heller få mulighet til å åpne seg naturlig. Overfor barn er det viktig å bruke åpne spørsmål og unngå negative beskrivelser av den andre forelderen. Dersom motparten forsøker å fremstille deg negativt, er det beste svaret å vise det motsatte gjennom handling.
Hvordan håndtere manipulasjon?
Tilnærming til personer som er utsatt
Når man ser at noen er offer for manipulasjon, er det lite hensiktsmessig å bruke energi på å overbevise dem direkte. Det er bedre å stille åpne spørsmål, som for eksempel: “Hvordan har du det?”. Vær et varmt og støttende medmenneske, og gi vedkommende mulighet til å få tid alene og nye impulser. Noen ganger må man akseptere at en person må erfare nederlag selv før de ser realitetene.
Hersketeknikker og projeksjon
Når man blir utsatt for hersketeknikker og manipulasjon, er det avgjørende å ikke reagere emosjonelt. Man kan ikke være både i intellektet og i følelsene samtidig. Hvis du er emosjonelt aktivert, er det best å ta et steg tilbake og vente med å handle til du kan tenke klart.
I psykologien snakker man om projektiv identifikasjon, hvor en person ubevisst tillegger andre sine egne negative egenskaper. Dette skiller seg fra ren projeksjon ved at det er en mer kompleks, relasjonell prosess. Det kan være en glidende overgang mellom bevisst og ubevisst projeksjon, og ofte projiserer mennesker fordi de ikke ønsker å konfrontere sine egne utfordringer.
Projeksjon er en ubevisst forsvarsmekanisme der en person tillegger andre sine egne negative egenskaper. Dette skiller seg fra manipulasjon, hvor manipulatoren bevisst legger sine svakheter over på andre. Manipulatorer endrer seg sjelden, og å tro at man kan forandre en manipulator er ofte en energisløsende illusjon.
Hvordan beskytte seg selv?
Hvis du blir utsatt for manipulasjon, bør du gi din versjon av saken til andre så tidlig som mulig, men unngå å svartmale motparten. Be folk om å forholde seg nøytrale.
For å komme seg etter manipulasjon, er det viktig å bruke tid med seg selv, uten for mye ekstern påvirkning (inkludert digitale medier). Skjerm deg fra andres stemmer og forsøk å stå stødig i deg selv. Mange finner det også hjelpsomt å åpne seg for en spirituell dimensjon og reflektere over universets større sammenhenger. Jo mer bevisst du blir, desto lettere vil du kunne gjenkjenne manipulasjon i fremtiden.
Oppsummering:
Manipulasjon er en kompleks og ofte skjult dynamikk, spesielt i nære relasjoner. Bevissthet, strategisk tilnærming og evnen til å opprettholde en intellektuell distanse er nøkkelen til å håndtere manipulative situasjoner. Det viktigste er å beskytte seg selv, unngå unødvendige konfrontasjoner og ha fokus på egen utvikling og bevissthet.
Illustrasjon fra: <a href="https://www.freepik.com/free-vector/dispatchers-client-support-call-center-composition-with-character-female-agent-with-headset-clients-chat-head-vector-illustration_23547804.htm#fromView=search&page=1&position=19&uuid=5adb7b03-b868-4dc2-a256-9f4c64da366b&query=psychologist+computer">Image by macrovector on Freepik</a>