INFORMASJON OM RETTSSYSTEMET

Her vil du finne informasjon om tingretten, lagmannsretten, høyesterett, sakkyndige og advokater


KONFLIKT OG FORSONINGSMODELLEN

Konflikt og forsoningsmodellen ble innført i Lov om barn og foreldre (barnelova) i 2004. Tilhørende paragrafer er § 61 nr. 1 og nr. 3. Denne modellen ble utviklet for å ta seg av det som kalles "Høykonfliktsaker", der alminnelig mekling har vært forsøkt uten å ha ført frem til en løsning. 

Saksgangen er slik at en av partene stevner den andre parten for retten. Det er ikke nødvendig å bruke advokat. Deretter blir man kalt inn til saksforberedende rettsmøte(r). Man forsøker underveis løsninger som er til det beste for barnet/barna. Hvis partene ikke kommer til enighet, går det mot en hovedforhandling i tingretten.

Under de saksforberedende møtene oppretter tingretten en sakkyndig, som skal hjelpe tingretten med å finne ut av hva som er det beste for barnet/barna og partene. (Se egen sak om sakkyndiges rolle i barnefordelingssaker.)

En slik sak i tingretten kan gjelde daglig omsorg/fast bosted og/eller samvær.

Noen ganger er barnevernet også koblet inn i disse sakene. Da vil sakkyndig uthente informasjon fra barnevernet og snakke med de. 

(Sakkyndig kan også opprettes av barnevernet, men da er det i barnevernssaker og da gjelder barnevernloven.)

Formålet med Konflikt- og forsoningsmodellen er å legge til rette for forliksavtaler, til det beste for barnet/barna. Ikke bare selve avgjørelsen men også prosessen skal være til barnets beste. 

For mer informasjon om tingretten, og om bl.a. fri rettshjelp, trykk på knappen.

hovedforhandling
TINGRETTEN

I de tilfeller partene ikke blir enige i rettsforberedende møter, eller ikke kommer til forlik, blir det satt dato for hovedforhandling. Der avsluttes saken med en dom. Det vil alltid være en part som ikke er fornøyd med resultatet av dommen, og man kan da velge å anke videre til lagmannsretten. 

Foreningen Mot Psykisk Vold anbefaler at man alltid rådfører seg med sin advokat, da sakene kan være forskjellige.

lagmannsrett

Hovedforhandling i lagmannsretten foregår stort sett på samme måte som i tingretten. Anker over kjennelser og beslutninger blir som regel behandlet skriftlig med tre fagdommere. For mer informasjon, trykk på knappen.

HØYESTERETT

Høyesterett er aller siste mulighet for å levere anke. Anker til Høyesterett krever samtykke fra Høyesteretts ankeutvalg. For mer informasjon om Høyesterett, trykk på knappen.

LOV OM BARN OG FORELDRE (barneloven)

ADVOKAT BARNEFORDELING

Foreningen Mot Psykisk Vold samarbeider med advokat Ingunn Alvik. 
Vi kan også anbefale advokat Janneche C. Lindtner. 

For mer informasjon, trykk på knappene.

sakkyndig oppnevnt etter barneloven

Domstolen har ansvar for sakens opplysning. Domstolen kan i en foreldretvistsak ha behov for å tilføre saken fagkyndighet. Dette kan skje ved at domstolen settes med fagkyndige meddommere eller ved å oppnevne sakkyndige. Den sakkyndige kan tilføre sin fagkunnskap i saken gjennom å mekle, veilede partene eller ved å utrede faktiske forhold (utredningsarbeid).

Denne veilederen handler primært om tilfeller der domstolen oppnevner sakkyndig for å utarbeide en sakkyndigrapport etter barneloven § 61 første ledd nr. 3. 

Målgruppen for veilederen er primært sakkyndige oppnevnt av domstolen. (Hentet fra https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/veileder-for-sakkyndig-utredningsarbeid-i-foreldretvist-saker-ette-r-barneloven/id2928515/)

For å lese veilederen, trykk på knappen.
Forrige
Forrige

Familievernkontoret

Neste
Neste

Politi og støttesenter