informasjon om barnevernet


LOVDATA BARNEVERNET

Barnevernet har en egen lov de må forholde seg til. Under finner du link til Lov om barnevern (barnevernloven), der du kan lese om barnevernets formål, hvordan barnevernet tar imot bekymringsmeldinger, hjelpetiltak, m.m.  
01.01.24 kom det en oppdatering på "Forskrift om barns medvirkning."
I tillegg til barnevernloven, er det andre lover som hører med. 
Dette er for eksempel:
  • Forvaltningsloven §2e
    "I denne lov menes med: part, person som en avgjørelse retter seg mot eller som saken ellers direkte gjelder."
  • Forvaltningsloven §11
    "Veiledningsplikt"
  • Forvaltningsloven §12
    "Advokat eller annen fullmektig"
  • Forvaltningsloven §18
    "partenes adgang til å gjøre seg kjent med sakens dokumenter"
  • Forvaltningsloven §19
    "innskrenket adgang til visse slags opplysninger"
  • Forvaltningsloven §23
    "Formene for enkeltvedtak"
  • Forvaltningsloven §28
    "vedtak som kan påklages, klageinstans"
  • Forvaltningsloven §29
    "Klagefrist"
  • Forvaltningsloven §42
    "utsatt iverksetting av vedtak"

HVA GJØR BARNEVERNET?

LOV OM EKTESKAP (EKTESKAPSLOVEN)

LOV OM KOMMUNALE HELSE- OG OMSORGSTJENESTER m.m.

BEKYMRINGSMELDING

Når barnevernet mottar en bekymringsmelding, kaller de inn til førstegangssamtale.

Til første møte har man lov til å ha med seg en støtteperson. Dette kan være advokaten din eller en venn du føler deg trygg med. Som forelder har man ikke forklaringsplikt, men det anbefales at man stiller opp til første møte og viser samarbeidsevne. Se på barnevernet som en ressurs.

Husk å tale barnets sak, vær saklig. Ikke kom med personangrep i forhold til din eks-partner. Vær fokusert på det som taler for barnets beste.
Barnevernet har krav på å snakke med barn i enerom. Man kan også be om at det blir gjort opptak av samtalen.

Foreningen anbefaler dette for at alt barnet(a) forteller skal komme korrekt frem. I tillegg anbefaler vi at man tar opptak av møter man selv deltar i. For at man ikke skal rammes av straffeloven "§205 første ledd bokstav a", må man kun gjøre opptak av samtaler man selv deltar i. Det er best å opplyse barnevernet om at det tas opptak, for å få et best mulig samarbeid med barnevernet. Foreningen anbefaler også å rådføre deg med egen advokat om dette.

Bekymringsmelding kan sendes av foreldre, partnere, besteforeldre, helsepersonell, naboer, skole, barnehage osv. Man kan enten sende med fullt navn eller være anonym. Hvordan man sender eller ringer inn bekymringsmelding som privatperson, kan du lese om her: 
(kopier linken) (https://bekymringsmelding.fiks.ks.no/privat

Hvis du er fagpersonell og vil sende bekymringsmelding, kan du lese om dette her: 
(kopier linken) https://bekymringsmelding.fiks.ks.no/offentlig

Barnevernet som en ressurs
Snakk med barnevernet om de på noen måte kan hjelpe deg i den krevende situasjonen du befinner deg i. Kanskje du frykter at det blir sendt en bekymringsmelding fra din eks-partner. Vær føre var.

Informer lege, skole, barnehage, annet helsepersonell og forklar dem situasjonen om samlivsbrudd og at du ønsker å ivareta barnet på en best mulig måte. Dette skaper tillit og du viser at du er bevisst situasjon. Ikke utlever din eks-partner. 

Ta imot råd og veiledning barnevernet tilbyr deg.

Foreningen anbefaler at du krever å få referat lest opp før møte(ne) er over, slik at du er sikker på at det er notert ned korrekt, og at du kan få endret eventuelle feil i referatet. Du har i tillegg mulighet til å sende inn skriftlig tilbakemelding/endringer innen 2 uker etter at du mottar referatet fra barnevernet.

Publisert med tillatelse av advokat Eva Barrow, hentet fra TikTok konto @rettfraeva

KLAGE TIL STATSFORVALTER PÅ BARNEVERNET

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barnevernet skal dessuten bidra til trygge oppvekstkår for alle barn og unge. Hvis du er misfornøyd med barnevernet, kan du klage til Statsforvalteren.
Kommunens oppgaver
Alle kommuner skal ha en barnevernstjeneste som utfører det daglige arbeidet etter barnevernloven. Barnevernstjenesten skal sette i verk hjelpetiltak for barnet og familien. Hjelpen kan gis i form av råd og veiledning, eventuelt i kombinasjon med andre hjelpetiltak. Vanlige hjelpetiltak er for eksempel barnehageplass, støttekontakt, råd og veiledning og avlastningstiltak i hjemmet.
Barnevernstjenesten har også ansvar for å gripe inn dersom tiltakene i hjemmet ikke er tilstrekkelige for å ivareta barnets behov. Barnevernstjenesten kan da for en periode i samråd med foreldrene formidle plass i fosterhjem eller på institusjon, eller på et senter for foreldre og barn. Dersom et barn skal plasseres utenfor hjemmet uten foreldrenes samtykke, må det treffes vedtak om dette i barneverns- og helsenemnda.
Barn og unges rett til å klage på barnevernet
Barn og ungdom som har kontakt med barnevernet, har rett til å klage. Du kan si din mening om det barnevernet gjør, sånn at det kan bli bedre. Det gjelder uansett om du bor hjemme, i fosterhjem eller på barnevernsinstitusjon. Du kan klage på alt du mener ikke er riktig. Statsforvalteren skal passe på på at barnevernet gjør jobben sin, og en av de viktigste oppgavene våre er å følge med på at barnevernet følger lover og regler. Derfor kan du klage til oss.

Hvis det haster veldig, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111.

Vi gir også råd og hjelper alle som tar kontakt med oss: barn, ungdom, besteforeldre, mamma, pappa, fosterforeldre, barnevernstjenesten og barnevernsinstitusjoner. Hvis du er voksen og ønsker å klage på barnevernet, ber vi deg bruke vårt digitale meldingsskjema Melding til Statsforvalteren.
Barneverns- og helsenemnda
Barneverns- og helsenemnda har myndighet til å ta avgjørelser blant annet i saker om omsorgsovertakelse og i saker som gjelder tvangsinngrep overfor ungdom med alvorlige adferdsvansker. Avgjørelser som er fattet av barneverns- og helsenemnda, kan bringes inn for domstolene. Denne nemnda hette tidligere fylkesnemnda, men endret navn til barneverns- og helsenemnda med den nye barnevernsloven.
Statsforvalterens oppgaver
Statsforvalteren fører tilsyn med barnevernsvirksomheten i kommunen. Dette innebærer blant annet at Statsforvalteren behandler klager på barnevernstjenestens saksbehandling og tar stilling til om barnevernstjenesten har utført sitt arbeid etter barnevernloven og forvaltningsloven.
Statsforvalterener klageinstans for enkeltvedtak som barnevernstjenesten fatter etter barnevernloven. Dette vil i de fleste tilfeller være saker der barn eller foreldre klager over at de ikke får det hjelpetiltaket de ønsker.
Statsforvalteren fører også tilsyn med at barn på barnevernsinstitusjoner får forsvarlig omsorg og god behandling. Videre skal tilsynet se til at barna blir behandlet hensynsfullt og med respekt for den enkeltes integritet. Dette innebærer blant annet at barn som blir utsatt for tvang på en barnevernsinstitusjon, kan klage til Statsforvalteren.

For mer informasjon, trykk på knappen med Klage til Statsforvalter.

Hentet fra https://www.statsforvalteren.no/portal/barn-og-foreldre/barnevern/#:~:text=116%20111.,digitale%20meldingsskjema%20Melding%20til%20Statsforvalteren.
Neste
Neste

Familievernkontoret